Kalori Nedir?
Kalori, enerjinin bir ölçü birimidir. Genellikle besinlerin içerdikleri enerji miktarını ifade etmek için kullanılır. Vücut, aldığımız besinleri enerjiye dönüştürerek günlük aktivitelerimizi sürdürebilir. İnsanlar, enerjiyi genellikle kalorilerle ölçerler.
Fizikte, bir kalori, suyun sıcaklığını bir derece Celsius artırmak için gereken enerji miktarına eşittir. Ancak besin etiketlerinde ve diyet hesaplamalarında, genellikle kilokalori (kcal) kullanılır. Bir kilokalori, 1,000 kaloriye eşittir.
Kalori hesaplama besinlerin içerdikleri kaloriler, genellikle üç ana makro besin grubu üzerinden hesaplanır:
- Protein: 1 gram protein 4 kilokalori sağlar.
- Karbonhidrat: 1 gram karbonhidrat da 4 kilokalori sağlar.
- Yağ: 1 gram yağ ise 9 kilokalori içerir.
Bu besin öğeleri, insan vücudu için enerji kaynaklarıdır. Günlük enerji ihtiyacınızı karşılamak ve sağlıklı bir yaşam sürmek için bu makro besinleri dengeli bir şekilde tüketmek önemlidir. Beslenme etiketlerinde belirtilen “Toplam Kalori” miktarı, bir üründeki toplam enerji miktarını gösterir ve bu, içerdiği protein, karbonhidrat ve yağ miktarına dayanır.
Günlük Kalori Nasıl Hesaplanır?
Günlük almanız gereken kalori miktarı sizin vücut yapınıza, kilonuza, yaşınıza, aktif hayatınıza ve daha birçok faktöre göre değişiklik göstermektedir. Bunun için kalori hesaplama araçları bulunuyor, bu araçlar sayesinde hepsini tek çatı altında toplayıp size günlük kaç kalori almanız gerekiyor gösteriyoruz.
Yaptığınız spora, gün içindeki temponuza göre kalori miktarları değişiklik göstermektedir. Eğer kilo almak istiyorsanız günlük kalori ihtiyacınızın bir tık üstü, eğer kilo vermek istiyorsanız da günlük kalori ihtiyacınızın bir tık altını almanız gerekmektedir. Günlük kalori hesaplama aracımız sizlere hepsi için hesaplayıp söylemektedir.
Günlük Kalori İhtiyacı
Günlük kalori ihtiyacı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir, ortalama sağlıklı fit bir kişinin günlük kalori ihtiyacı 2000-2500 kalori arasıdır. Bu değerler kişinin günlük yediği yemeklere göre değişmektedir, yoğun karbonhidrat ve yağ içeren yemek yiyen kişilerin kalorileri daha yüksektir fakat tam tersi şekilde daha çok yeşillik ile beslenip az karbonhidrat alan kişilerin kalorileri daha azdır.